Slik mestrer du stress i studietiden
Stressa? Slapp av! Stress trenger ikke å være negativt. Positivt stress kan skjerpe sansene våre og få oss til å yte bedre. Det er først når det bikker over at stresset blir belastende på psyken og kroppen. Og studentlivet kan være stressende, spesielt når eksamenstiden nærmer seg. Vi gir deg tipsene du trenger slik at du kan mestre stresset og bruke det til din fordel.
1. Planlegg tiden din
Tidsbudsjett, arbeidsplan, to-do liste – kjært barn har mange navn. Uansett hva du kaller det, er en (realistisk) plan som prioriterer hva du må gjøre og når et viktig verktøy. Oversikt gir deg økt følelse av kontroll, som igjen reduserer stress. Legg gjerne inn pauser og hyggelige ting i planen din også.
2. Legg bort tidstyvene (aka telefonen)
Alt som stjeler oppmerksomheten din må bort. Det tar deg 25-30 minutter før du er tilbake i fokus etter å ha sjekket telefonen. Do the math. Og sjekk ut appen Hold.
3. Lær deg noen avspenningsteknikker
Ta fram telefonen igjen, her kan den faktisk komme til nytte. Det finnes mange gode og rimelige apper for meditasjon og mindfulness. Noen av våre favoritter er Headspace og Calm. Røkelse og pledd er ikke nødvendig - noen minutter med guidet meditasjon og pusteøvelser kan gjennomføres hvor som helst.
4. Beveg deg!
Stress utløser hormonet kortisol i kroppen vår, og det samme gjør faktisk trening. Men når vi er ferdig med å trene, senkes kortisolnivået i kroppen til lavere nivåer enn før treningen. Trening senker derfor stress, og over tid lærer kroppen å takle stress bedre. I tillegg er trening positivt for både energinivå og konsentrasjon. Og den beste treningsformen lurer du kanskje på? Svaret er kondisjonstrening. Legg gjerne økta til midt på dagen - man er mest konsentrert i arbeidstimene etter treningen.
5. Sov og spis
Basic livsmestring, tenker du kanskje. Men stress kan fort gå ut over både søvn og mat. Det er lett å ty til enkle løsninger, og enkle løsninger er sjeldent det sunneste (eller det mest økonomiske). Planlegg for enkel og sunn mat som gir kropp og hode energi over tid, som nøtter, frukt, grovbrød, havregryn, fet fisk, og masse vann. Nok søvn holder deg fokusert og konsentrert, og øker læreevnen. Kaffe må man ha, men unngå koffein og skjerm i timene før leggetid sånn at kroppen får roet ned. Da sovner du fortere.
6. Gjør noe hyggelig!
Sett av tid til ting som gir deg energi: venner, trening, turer ut i naturen, matlaging, noe kreativt. Små pusterom gir hjernen en pause og øker energinivået vårt.
Kom inn i gode vaner allerede nå, så blir de enklere å holde. Lykke til!