Lønnsoppgjøret 2023 i Finans Norge
Econas medlemmer i Finans Norge forventer et godt lønnsoppgjør
Lønnsoppgjøret i privat sektor
Årets oppgjør er et mellomoppgjør. I mellomoppgjørene er det som hovedregel kun lønn man forhandler om.
Forhandlingssjef i Econa, Marianne Kringlebotn, er klar på at lønnsoppgjøret må gi en reallønnsvekst for alle Econas medlemmer i Finans Norge. Medlemsbedriftene må konkurrere om de beste hodene og Econas medlemmer innehar avgjørende kompetanse som bedrifter må jobbe for å beholde.
For Econas medlemmer, som jobber i Finans Norge-virksomheter som er bundet av Hovedavtalen/Overenskomsten mellom Finans Norge og Econa, gjennomføres lønnsoppgjøret lokalt. Avtaletidspunktene for drøftinger og individuelle lønnssamtaler avtales internt i den enkelte virksomhet.
I bedrifter som er del av Hovedavtalen/Overenskomsten mellom Finans Norge og Econa i privat sektor, skjer lønnsoppgjøret ved at bedriftens lokale tillitsvalgte drøfter, på vegne av de ansatte Econa-medlemmene, med arbeidsgiver for å fastsette den gjennomsnittlige lønnsreguleringen. Drøftingene føres på grunnlag av bedriftens lønnsomhet, inntjening og samfunnsøkonomiske hensyn, samt medlemmenes situasjon generelt og gruppens eventuelle spesielle forhold, før bedriften fastsetter den årlige regulering. Deretter skal det gjennomføres dialog med det enkelte medlem for å fastsette den årlige lønnsreguleringen. Bedriften skal fastsette det enkelte medlems lønn individuelt etter en saklig vurdering av kompetanse, dyktighet, arbeidsinnsats, erfaring og stillingens ansvars- og arbeidsområde, samt den enkeltes utvikling siden forrige vurdering.
Det skal gjennomføres reelle drøftinger mellom arbeidsgiver og de tillitsvalgte om den gjennomsnittlige reguleringen. En ren henvisning til gjeldende års frontfagsramme er i strid med intensjonen om at frontfaget skal være en norm over tid. Econa forventer i kommende oppgjør at arbeidsgiver legger til rette for reelle forhandlinger og forholder seg til at frontfaget hverken skal fungere som et gulv eller tak for det enkelte år.
Høye strømpriser, økte lånerenter, stigende inflasjon, krig i Europa og sterk etterspørsel etter arbeidskraft er bakteppet for årets tariffoppgjør. Prisveksten fra februar 2022 til februar 2023 var 4,9 prosent. Fra februar 2022 til februar 2023, steg matvareprisene med 8,8 prosent, en uvanlig kraftig prisvekst. Dette er noen av de faktorene som bidrar til at lønnsoppgjøret er spesielt utfordrende i år.
I den foreløpige TBU-rapporten fremgår det at frontfaget ikke blir fulgt av partene som setter rammen. Både i 2021 og 2022 oppfordret industrien om moderate oppgjør, men de samme partene ender allikevel på et resultat over rammene de selv har satt.