Fire grep for god pensjonskontroll – selv om det er lenge til...
Når du nettopp har kommet ut i arbeidslivet er pensjon gjerne det siste du tenker på. Det er jo så lenge til du får bruk for den! Men enkle grep i dag, kan få stor effekt for fremtiden din. Her får du tipsene du trenger for å komme i gang. Har du råd til å la være?
1. Husk pensjon når du er på jobbjakt
Jobber du i det private er arbeidsgiveren din forpliktet til å spare minst 2 prosent av lønnen din til pensjon. Men pensjonsordningene kan variere fra arbeidsplass til arbeidsplass. Det er derfor viktig å være oppmerksom på hvor mye pensjon den enkelte arbeidsgiver sparer når du skal søke ny jobb, takke ja til et jobbtilbud eller kanskje står mellom flere tilbud.
Send arbeidsavtalen til Econas jurister!
Har du fått tilbud om ny jobb og skal signere kontrakt? La juristene våre se på den før du skriver under.
Ofte er pensjon nevnt allerede i stillingsannonsen, men det kan være smart å spørre om dette på jobbintervjuet.
Er du allerede i jobb, kan du finne pensjonsprosenten i arbeidskontrakten din.
2. Finn ut hvor mye pensjon du har spart opp
Ønsker du å finne ut hvor mye pensjon du har oppspart hittil i yrkeslivet ditt? Det finner du enkelt i Nordea Livs pensjonsløsning - Nordea Boost. Den er helt gratis å bruke, og du trenger ikke være kunde for å logge inn. Visste du forresten at du får pensjonsopptjening på all lønn du tjener? Dette gjelder fra du er 13 år, og ordningen ble innført i 2022.
Hvordan kan jeg øke pensjonen min?
Utbetaling fra folketrygden sammen med opptjent pensjon fra arbeidsgiver utgjør for mange ca. 50 % av dagens lønn. Ønsker du mer i pensjon, kan det være smart å spare selv.
3. Boost pensjonen din
Faren ved å ikke være pensjonsbevisst er at du potensielt kan gå glipp av mange pensjonskroner. Pensjonskronene arbeidsgiveren din sparer for deg blir nemlig investert videre. Oftest blir pengene investert i det som heter fond.
Lenge til pensjon? Sjekk at du har høy nok aksjeandel
Pensjonssparingen din fra arbeidsgiver plasseres i en investeringsprofil, som består av blant annet aksjer og renter. Arbeidsgiver velger ofte en middels eller lav aksjeandel. Alle ansatte blir plassert med samme aksjeandel, uavhengig av om du har 10, 20, 30 eller 40 år igjen til pensjonsalder.
Det mange ikke er klar over er at de fleste selv kan velge hvilken investeringsprofil og aksjeandel de ønsker for pensjonssparingen. Dette kan ha stor betydning for avkastningen, og dermed størrelsen på pensjonen din.
Er du ung og det er lenge til du skal gå av med pensjon lønner det seg å ha en investeringsprofil med høy aksjeandel.
Det er derfor viktig å gå inn og sjekke at du har riktig investeringsprofil, slik at du får maksimalt igjen for pengene arbeidsgiveren din sparer for deg. Er den for lav eller ikke den investeringsprofilen du ønsker? Da kan du enkelt justere selv.
4. Start sparingen selv
For mange kan det være fornuftig å spare til egen pensjonisttilværelse. Jo tidligere du kommer i gang med egen sparing, jo mindre sparebeløp skal til for å sikre økonomien din som pensjonist. Sett opp en månedlig spareavtale. Det er lett å utsette, men tar bare noen minutter. Så kan du sove godt med god økonomisk samvittighet i mange år fremover.