Magma Utgave 3 2023 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: Anniken Aarrestad FOTO: Helge Brekke

Økonomistudentenes kulturguide

Har du akkurat flyttet til en ny by for å studere og trenger tips for å navigere deg rundt utenfor studiestedet? Eller er du kanskje på ditt fjerde år i byen, men har enda ikke testet ut noe annet enn studentpuben? Her er guiden for å øke din kulturelle kapital til studentvennlige priser.

Mannlig artist som står på en konsertscene med hendene i været, med publikum i bakgrunnen som jubler

Vill Vill Vest. Kjartan Lauritzen under festivalen i 2018.

Foto: Helge Brekke

Oslo

  • Rådhuset
    – Inngang: Gratis
    – Kanskje Oslos vakreste bygg? Bygningens utsmykning, kunst og enorme saler vil i hvert fall ta pusten fra deg. En perfekt visitt dersom du vil lære mer om hovedstadens historie
  • Palmehuset og Victoriahuset i Botanisk hage
    – Inngang: Gratis
    – Ønsker du å utvide din kunnskap om botanikk, eller lengter du til varmere strøk? I drivhusene i Botanisk hage er det alltid trope- og middelhavsklima. Her finner du planter som ananas, kanel, sukkerrør, palmer, lianer og kaktus.
    Et rom på Nasjonalmuseet i Oslo. I rommet henger malerier på blå vegger, og gjester titter på disse

    Nasjonalmuseet

    Foto: Iwan Baan
  •  Årskort på Nasjonalmuseet
    – Inngang: Årskort for 349 kr (under 25)
    – Gå så ofte du vil på et av Norges mest praktfulle museum i et helt år. Kjøper du årskort, kan du i tillegg ta med deg en venn (eller date) så ofte du vil, helt gratis. Legger du ferien til København, Stockholm eller Malmö, vil du også få gratis inngang hos Louisiana og Moderna Museet.
  • Gratiskonsert på BLÅ
    – Inngang: Gratis
    – Jazz/punk-storbandet Frank Znort Quartet spiller både akustisk og elektrisk på BLÅ hver eneste søndag. En perfekt musikalsk opplevelse uansett, men spesielt når det begynner å røyne på i lommeboka.
  • Det Andre Teateret
    – Inngang: 150–295 kr
    – Improteateret er Norges største og omtaler seg selv som «et ordentlig teater – bare litt morsommere». I teaterets stall finnes flere kjente komikere som ofte er å se på tv-skjermen, som Mikkel Niva og Kristine Grændsen. Ta turen etter en hard uke på lesesalen eller før dere skal ut på byen, og vær åpen for å bli dratt opp på scenen!

Bergen

  • Vill Vill Vest
    – Inngang: Festivalpass for 749 kr
    Vill Vill Vest er kanskje Vestlandets viktigste musikkfestival og går av stabelen 9.-11. november. Dette er en arena hvor unge, lovende talenter får vist seg frem. Artister som Sigrid, Kjartan Lauritzen, FIEH og Boy Pablo slo igjennom i ettertid av sin opptreden på festivalen. Så her kan det hende du ser artister som om noen år står på internasjonale scener. 
  • BIFF: Bergen Internasjonale Filmfestival
    – Inngang: Kinobilletter for 75 kr
    – BIFF er Norges største filmfestival og arrangeres i år fra 18. til 23. oktober. Festivalen fokuserer spesielt på dokumentarer som bidrar til samfunnsdebatten, men viser også spillefilmer og kortfilmer.
  • Studentonsdag på Ole Bull Scene
    – Inngang: 50 % studentrabatt
    – Liker du en god latter, bør du ta turen innom Lille Ole Bull for å se Stand Up Bergen presentere lokale, nasjonale og internasjonale komikere. Hver onsdag får man studentrabatt på utvalgte show, mat og drikke.
  • Gamlehaugen
    – Inngang: Omvisning 50 kr, parken er gratis
    – 25 minutter utenfor Bergen sentrum ligger byens offisielle kongebolig, Gamlehaugen. Residensen ble nylig restaurert og er åpen for omvisning om sommeren. Parken rundt er vakkert utformet i engelsk stil og er verdt en tur i seg selv.
  • Hulen
    – Inngang: 180-250 kr
    – Langt inn i fjellet under Nygårdshøyden, i et gammelt bomberom, ligger konsertarenaen Hulen. Her har artister som Susanne Sundfør, Honningbarna og Madrugada spilt. Hulen er riktignok ikke bare en konsertarena, men også en ypperlig inngang til å bygge erfaring og nettverk i kulturbransjen. Har du en hemmelig drøm om en karriere innen musikk eller kultur bør du benytte anledning til å bli en av Hulens mange frivillige ved siden av studiene.

Trondheim

  • Antikvariatet
    – Inngang: Som regel gratis
    – Full av bøker, med fransk innehaver og en endeløs ølmeny byr Antikvariatet på en litt annerledes pubopplevelse. Nær daglig byr puben i tillegg på konserter og jazz-jam. En opplevelse du ikke vil gå glipp av.
  • Tårnvandring i Nidarosdomen
    – Inngang: 250 kr
    – Nidarosdomen er verdens nordligste gotiske katedral, og som de fleste andre katedraler byr også Nidarosdomen på flere tårn. Ved å ta turen opp i tårnene vil du komme tettere på ornamentene og få en utsikt du ikke ville vært foruten.
  • Lager 11
    – Inngang: Gratis (noen unntak)
    – I Siemens’ gamle lager for panelovner ligger nå kulturarenaen Lager 11. Her kan du oppleve konserter, quiz, søndagsmarked, kunstutstillinger, karaoke, festivaler og street food. En sikker vinner for deg som liker pils, prat og kultur av ulik karakter.

Stavanger

  • Blåveis bar
    – Inngang: Gratis
    – Er du virkelig musikkinteressert, ønsker å diskutere eller dele kunnskap om musikk? Da bør du ta turen til Blåveis bar. Platebaren byr på salg av vinylplater, livemusikk, cocktailer og uteservering. Med dette er Blåveis virkelig blitt en av Stavangers nye perler.
  • KÅKÅnomics
    – Inngang: Festivalpass for 500 kr
    – Nordens største økonomifestival arrangeres for syvende gang 25.–28. oktober. Her diskuteres økonomisk politikk på både nasjonalt og globalt nivå. Festivalen er et must for alle økonomistudenter som vil lære mer om hvordan teori anvendes i praksis og diskuteres på politisk nivå.
  • Norsk grafisk museum og Norsk hermetikkmuseum
    – Inngang: Gratis
    – De to museene deler felles industrihistorie. Den voksende hermetikkindustriens økende behov for fargerike etiketter og emballasje la grunnlaget for den sterke grafiske industrien i Stavanger. Etter du har besøkt museene, bør du gå noen ekstra runder i kvartalene rundt for å bli kjent med hjertet av Stavanger, nemlig gamlebyen.

Tromsø

  • Arktisk-alpin botanisk hage
    – Inngang: Gratis
    – Tromsø botaniske hage er verdens nordligste, men kan fortsatt skilte med blomstring fra mai til oktober. Det er kanskje ikke overraskende at denne skatten i Nordens Paris har blitt omtalt som en av verdens fineste av både BBC og The Guardian.
  • Verdensteatret
    – Inngang: 120 kr
    – Besøk Nord-Europas eldste kino som fortsatt er i drift. Her vises nye kvalitetsfilmer og gamle klassikere. Få med deg filmer litt utenom det vanlige i formater som 35 mm, 16 mm og digitalt.
  • Tromsø bibliotek og byarkiv
    – Inngang: Gratis
    – Dagens bygg åpnet for publikum i 2005, men gjenbruker det opprinnelige taket fra det tidligere bygget til Fokus Kino. Senk deg ned i en stol med en god bok og nyt stillheten i denne arkitektoniske perlen av et bygg.

Kristiansand

  • Slow Bridge
    – Inngang: Gratis
    – I 2015 ble den nedtaggede undergangen til Odderøybroa forvandlet til et lite kunstprosjekt. Sammen med over 5 300 lokale barn skapte kunstner Anna Berthelsen et kunstverk til inspirasjon og ettertanke. På hver sin speilflis har barna beskrevet sine drømmer. Tar du turen gjennom undergangen, skal du ikke se bort ifra at du selv begynner å dagdrømme.
  • Vinbaren på Mølla
    En venninnegjeng som sitter utendørs og får servert vin mens de smiler og ler.

    Vinbaren på Mølla

    Foto: Stine Hasla, @stinehasla på Instagram
    – Inngang: Gratis
    – Idyllisk omringet av natur finner du i den gamle Mølla på Grim en naturvinsbar. Her arrangeres det blant annet vinsmaking, DJ-kvelder, langbordsmiddager og stiklingsverksteder. Dette er virkelig en idyllisk perle du må få med deg.
  • Aladdin kulturhus
    – Inngang: 70 kr pr film (innimellom gratis)
    – Aladdin omtaler seg som et utradisjonelt kulturhus. Først og fremst huser bygget Cinemateket, som har to til fire filmvisninger i uka. I tillegg arrangeres det blant annet konserter, platemesser og filosofikafé. Her er det altså kultur å finne for alle og enhver. 

Alle priser er baser på studentpriser oppgitt på kulturarrangementenes/-stedenes hjemmesider.

)