Spørsmål og svar til Econas eksperter
Hvor lenge er for langt, og hvor kort er for kort?
Som karriererådgiver i Econa får jeg ofte spørsmål rundt bytte av jobb. Hvor lenge bør en være i en jobb før det er greit å slutte? Vil hyppige jobbskifter ødelegge min CV? Er 20 år for lenge i en jobb?
Dette er typiske eksempler på spørsmål som dukker opp i samtaler med Econa-medlemmer.
Det er nok slik at det ikke er en fast regel for hvor kort eller langt et arbeidsforhold bør være for at det skal anses som perfekt. Det stemmer også at rekrutterer og arbeidsgiver ser etter konsistens, stabilitet og progresjon i jobbhistorikken til søkeren. Det betyr ikke at du ikke er aktuell selv om du har vært i mange forskjellige jobber, vært lenge eller kort eller av en eller annen grunn har hull i CV-en, kanskje tvert imot.
Det er først og fremst i en intervjusituasjon du kan forklare dette. Du vil få spørsmål om hvorfor du sluttet i jobbene dine, og hvorfor du sluttet etter kort tid. Her må du være godt forberedt og svare ærlig. Da får du mer flyt i samtalen, og du fremstår som troverdig, genuin og oppriktig.
Ved flere korte arbeidsforhold kan det være lurt å se om det er en fellesnevner bak hvert jobbskifte, og hvordan du kan adressere dette på intervjuet. En årsak kan være uflaks eller urolige økonomiske tider der du har blitt offer for nedbemanninger eller har hatt flere korte eller lengre vikariater. Forbered historien din på dette. Du kan nevne at du har fått verdifull erfaring i alle disse rollene, og fokusere på hvordan de vil være nyttige i din neste jobb.
Når det gjelder hvor kort arbeidsforholdet kan være før det ser underlig ut at du slutter, avhenger dette av omstendighetene. Hvis du har kort fartstid i flere ulike jobber, kan det virke som om du hverken har klart å finne riktig jobb eller klart å slå deg til ro i en rolle. Har du derimot bare ett kort arbeidsforhold, kan det være enklere å forklare hvorfor du valgte å slutte, og igjen si noe om hva du lærte i stillingen.
Ved lang fartstid hos én arbeidsgiver vil jeg anbefale å fortelle om din egen progresjon hos den aktuelle arbeidsgiveren. Du bør fokusere på hvilke ulike roller du har hatt, og hva du har lært. Læringsutbytte og hvordan du hele tiden har sørget for å holde deg oppdatert på endringer i bransjen og på fagområder, er noe alle fremtidige arbeidsgivere ønsker å høre om.
Spørsmål om hva som er kort og langt arbeidsforhold, og hvordan det kan påvirke din CV negativt, er ikke noe nytt. Jeg husker godt en samtale jeg hadde med en jobbsøker i begynnelsen av min karriere som rådgiver. Vedkommende hadde hatt fire jobbskifter i løpet av to år. Jeg undret meg over hans svar: «Det er ikke gitt at man vet hva man vil», svarte han. Dette hadde blitt veldig bra mottatt i intervjuet. Han var ærlig. På tross av sine hyppige jobbskifter landet han en ny og bedre jobb som han holdt på i lang tid.
Konklusjonen er derfor: Vær ærlig, og fokuser på hva du har lært, og hvordan disse kunnskapene kan utnyttes enda bedre i en mulig ny jobb.
Lykke til!
Hilsen Kristin