Magma Utgave 2021 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: Herman Berg FOTO: Oscar Grønner / Ronja Sagstuen Larsen

På god vei mot drømmejobben

Maria (24) er ikke helt i mål. Tvert imot, hun har faktisk akkurat begynt karrieren etter å ha fullført en master ved NHH og fått seg fast jobb. Likevel er hun utålmodig etter å skaffe seg akkurat DEN ene drømmejobben. Ekspertene råder henne til å skynde seg langsomt og reflektere over hva hun faktisk virkelig vil.

Finn riktig arbeidsgiver - Finn en arbeidsgiver som tar kompetansen din seriøst, og hvor du ser at du kan utvikle deg. Det er kanskje det beste rådet jeg kan gi på veien mot drømmejobben, sier karriererådgiver Morten Kolek.

Foto: Oscar Grønner

En vårdag i 2019 ble Maria Sævild plutselig veldig sikker på hva hun skulle bli. Da hun var i ferd med å fullføre sin bachelor ved Høgskulen på Vestlandet, campus Bergen, fikk hun anledning til å skygge Helene Kubon Skulstad en hel arbeidsdag.

Skulstad ble for flere år siden den første kvinnelige partneren i PwCs konsulentdivisjon i Bergen og den første kvinne i PwC region Vests ledelse. Hun ble omtalt som en kvinne med høye ambisjoner og mye energi.

– Jeg ble rett og slett smittet. Helene Skulstad var åpen og engasjert på arbeidsplassen og viste meg viktigheten av å være delaktig i de ansattes arbeid, men også det å gi dem mulighet til å løse problemer selv. Da Skulstad i 2017 ble leder i PwC, var det mye omtale i mediene om hennes lederstil. Det jeg lærte av henne den dagen, var at det alltid vil være noen som er uenige i måten man gjør ting på, men at man fortsatt må å ha tro på seg selv og stole på dem som har tro på deg. Hun er en super rollemodell, sier Sævild til Magma.

Dermed var spiren sådd. Fra tidligere å være i tvil om hva hun ville, var Maria nå overbevist om at hun skulle bli konsulent i PwC.

Let alltid etter de ærlige svarene!

– Husk at det som er drømmejobben din nå, ikke nødvendigvis er det om fem år!

Det sier Morten Vigen Kolek. Han var frem til sommeren Business Field Director i Dfind, men gikk den 1. august over i en stilling som Head of Professional Segment i Azets People.

Kolek har bidratt til å bygge opp satsingen på studenter i Econa og mener at man må være så åpen og ærlig mot seg selv som mulig for å finne ut hva som faktisk er viktig når man skal skaffe seg jobb.

– Hva trives jeg med? Hva slags folk vil jeg ha rundt meg? Ønsker jeg å jobbe i en liten eller stor bedrift? Vil jeg være generalist i en liten virksomhet eller spesialist i en større? Utgangspunktet er alltid det samme – å jobbe på steder hvor man kan være den beste versjonen av seg selv, sier han og fortsetter:

– Finn yrkesveier og stillinger som bereder grunnen for drømmejobben. Skaff deg jobberfaring som kan gi deg en relevant form for kompetanse på veien dit. Det kan jo hende du endrer mening underveis, sier han.

Maria har fulgt denne oppskriften. Hun var på sitt første skikkelige jobbintervju i mars og fikk jobb i revisjonsdelen av PwC på første forsøk. Ikke som konsulent, men likevel et stort steg på vei mot konsulentmålet.

– Før jul hadde jeg søkt på mange konsulentjobber og var ganske demotivert da jeg fikk avslag på rekke og rad. Min største utfordring var personlighetstestene du blir selektert fra. Jeg fikk stadig dårlig score og den automatiske tilbakemeldingen «takk for din søknad, men …».

Den digitale terskelen skapte distanse og fremmedgjøring og ble forsterket av at hun ikke fikk sjansen til å møte folk fysisk på grunn av pandemien.

Hva vil du, egentlig?

– Hvis du ønsker å bli fremragende, bør du jobbe i samsvar med dine preferanser og verdier. Jobber du på tvers av både dine verdier og preferanser, blir du i beste fall middelmådig.

Det sier Kristin Ølberg, som er karriererådgiver i Econa Medlem. Hun mener ferske jobbsøkere må evaluere sin egen livserfaring, inkludert hvilke fag man syntes var interessante i studietiden.

– Det grunnleggende spørsmålet er: «Hva vil jeg, egentlig?» Hvis svaret er bærekraft, må du selv finne ut av hva du legger i begrepet bærekraft: Er det kun det grønne skiftet og fag som teller, eller dreier det seg egentlig om inkludering av mennesker? Det finnes 17 bærekraftsmål fra FN; finn ut hvilket som engasjerer deg mest, sier hun.

Ølberg har et klassisk eksempel på en jobbsøker som trodde hun valgte rett, men fort fant ut at det var helt feil:

Finn yrkesveier og stillinger som bereder grunnen for drømmejobben. 

– Siviløkonom Malin fra Ås fikk en kul finansjobb, hvor hun etter 14 dager begynte å spørre seg selv: «Hva gjør jeg her?» Hun synes finans er gøy, men klarte ikke i forkant av ansettelsen å identifisere hva som gjorde det gøy for henne. Det var ikke målet om å bli rik, men utfordringen hun opplevde i gruppeoppgaver, gjennom samarbeid i team, forteller Ølberg.

Nå jobber Malin med HR

Morten Kolek er enig med Econas karriererådgiver i at man må sette sine personlige egenskaper og indre motivasjon i førersetet. Den største feilen mange jobbsøkere gjør, er å la eksterne faktorer, som forventninger fra omgivelsene, dominere denne vesentlige avgjørelsen.

– Som nyutdannet økonom blir man bombardert av revisjonsbedriftene før man er ferdig med masterstudiene. Det er viktig å vite at det finnes flere muligheter der ute enn revisjon og regnskap. Veldig mange kunne tjent på å jobbe i en helt annen sektor og finne ut hva slags yrker og hvilke ledere som får det beste ut av deg, sier Kolek. Han tror det er mange som misforstår at man må ha visse personlige egenskaper for å lykkes.

– Det er jo for eksempel helt feil at man ikke kan fremstå som introvert i en søkeprosess. Det er absolutt ikke noe galt i å være introvert, hvis man får energi av å være alene. Det betyr bare at man ikke kan ha jobber hvor man er sammen med 20 andre medarbeidere 18 timer i døgnet. Man kan jobbe i team, men må dele energien i porsjoner når man jobber med andre.

Den viktige mentoren

Maria Sævild forteller at hennes største utfordring, utover de digitale personlighetstestene, er at hun er ekstremt selvkritisk. Mentoren hun fikk tildelt fra NHH, hjalp henne med å få et mer positivt perspektiv på seg selv og hva hun faktisk kunne.

– Skolen tilbød oss en alumni-mentorordning som jeg valgte å benytte i jobbsøkeprosessen. Du la inn en personlig profil av deg selv, så skulle de finne en mentor som matchet dette. Vi gjennomførte blant annet en personlig SWOT-analyse av meg selv, noe som var veldig lærerikt. forteller hun.

Maria fikk tildelt en eldre student som hadde tatt master ved NHH i 2013 parallelt som han jobbet offshore. Han var tidligere kokk i Equinor og jobber nå i Coor.

– Han har kjempeinteressante perspektiver og fikk meg til å reflektere mye mer over hva jeg faktisk kunne bidra med til en arbeidsgiver. Det ble en viktig prosess, mener hun.

Kristin Ølberg mener slike bevisstgjørende prosesser i samspill med eksterne rådgivere er noe de aller fleste burde prøve. Da kan det hende man vil ta inn over seg at det faktisk ikke gjør noe om man bommer både én og to ganger.

– Tør å prøve, og vær heller stolt av feilene dine. Her ligger det mye god lærdom å ta med seg videre i karrieren. Du vil lykkes med dette i morgen eller i overmorgen. Skal man finne drømmejobben, må drømmen defineres. Hva er den for meg, og ikke for andre? De færreste av hos opplever at de har et kall når det gjelder yrkesvalg, men finner veien ved å prøve og feile, mener hun.

Mentor Maria Sævild har fått hjelp fra sin mentor, for å få et mer positivt perspektiv på seg selv.

Nailet intervju og fikk jobb på første forsøk

For Maria førte utviklingsprosessen til at hun var ganske bevisst da hun endelig ble kalt inn til intervju i PwC i vår.

– Jeg må bare si det som det er: Jeg synes intervjuet gikk skikkelig bra! Det var kun én runde, hvor jeg blant annet fikk kjempeinteressante samtaler med partnerne i PwC. Vi snakket om hva de gjorde, og hva jeg gjorde, vi diskuterte digitalisering og bærekraft og effektene dette vil ha på vår arbeidshverdag. Jeg har fått veldig god trening på slike dialoger etter mange samtaler med mentoren min. Han har hjulpet meg med å strukturere mine positive og svake sider. Dessuten liker jeg å presentere foran andre folk, så jeg synes det gikk skikkelig fint, forteller hun.

Klokken 12 dagen etter ringte de fra revisjonsavdelingen i PwC og fortalte at hun hadde fått stillingen.

– Jeg ble skikkelig glad, selv om det egentlig er en konsulentstilling jeg ønsker. Jeg fikk tilbakemelding av partnerne om at det var veldig positivt at jeg hadde vært nysgjerrig. De så for seg at jeg hadde mange muligheter innenfor PwC-systemet. Målet mitt har vært å få en fot innenfor, og det har jeg nå greid, sier Maria Sævild.

Kolek anbefaler Maria å smøre seg med tålmodighet:

– Når man skal bygge en karrierevei, er det ikke alltid gunstig å bytte arbeidsgiver annethvert år. Det kan ha en konsekvens, blant annet at du ikke får bygd nok kompetanse hos arbeidsgiveren. Vi mener at det tar tre år før du for fullt kan ta ut potensialet i en stilling. For å få drømmejobben må du derfor noen ganger tone ned forventningene, sier han, og forteller at han også har erfart at mange unge yrkesaktive er pragmatiske når det gjelder å bytte arbeidsplass

– Jeg har samtaler med mange arbeidssøkere som finner ut at oppgavene de blir solgt inn, er annerledes enn det de var forespeilet. Det som er fint, er at mange unge i dag ikke finner seg i det, og går videre til neste jobb, uten å legge for mye prestisje i at det ikke funket som forventet. Det bør som sagt ikke skje for ofte, men samtidig er det viktig at du tar grep når det ikke funker, sier Morten Kolek. Han mener det er viktigere å se alle mulighetene fremfor å la frykten for arbeidsledighet råde.

– Finn en arbeidsgiver som tar kompetansen din seriøst, og hvor du ser at du kan utvikle deg. Det er kanskje det beste rådet jeg kan gi på veien mot drømmejobben.

Gode råd til deg som skal i gang med karrieren:

  1. Gjør en grundig analyse av deg selv og dine egne verdier, egenskaper, kompetanser og interesser. La disse være styrende for hvor du kunne tenke deg å jobbe.
  2. Begynn smalt, og utvid søket etter hvert. Skaff deg god info om jobbene du ønsker deg: Vær bevisst på at i mindre bedrifter må du jobbe bredere, og at i større bedrifter kan det bli smalere oppgaver.
  3. Undersøk hva andre masterutdannede økonomer gjør (f.eks. gjennom LinkedIn), og ikke vær redd for å ta kontakt med dem. Bruk eksterne rådgivere, gjerne mentorer, men også foreldre og venner.
  4. Prioritet 1 er relevant jobb, prioritet 2 er jobb i et relevant miljø – ikke alle får relevant jobb rett etter studiet. Husk å bygge vesentlige referanser over tid.
  5. Ikke la det gå for lenge etter endte studier før du får deg jobb (estimatet er 6–9 måneder før man får en relevant jobb). Det er bedre å gjøre noe enn å ikke gjøre noe. Ta en jobb som kanskje ikke er relevant, og gjør ditt beste. De aller fleste arbeidsgivere liker å se at man har gjort noe under og rett etter studieslutt.
  6. Det tar mye tid å søke jobb, noe det er viktig å være bevisst på. Noen søker på én jobb og får den jobben, men de aller fleste søker på 10–20 jobber før de i det hele tatt kommer på intervju. Det viktigste er å tilpasse søknad og CV til hver jobb man går etter. Det er opp til deg selv å identifisere de viktigste eller mest relevante elementene.

Kilde: Morten Vigen Kolek

Bla deg gjennom hele Magma nr. 4 2021

 

 

 

 

)