Fant drømmejobben i Skatteetaten
Hun startet på dramalinjen på videregående, men drømte egentlig om noe helt annet. Etter å ha fullført to mastergrader ved Norges Handelshøyskole (NHH) leder hun nå et dusin mellomledere i Skatteetaten. Energibunten Sunniva Thorsen mener hun har kapret drømmejobben.
Sunniva Thorsen vokste opp på en gård i en liten bygd ved Randsfjorden og ble svært tidlig pepret med at det er positivt å ta ansvar, være resultatorientert og ha sine meningers mot.
– Jeg fikk prentet inn av mine foreldre at ansvar er bra. Jeg har alltid vært ambisiøs og opptatt av at man skal bruke evnene sine. Andre folk skal ikke få sette begrensninger for en. Samtidig er det viktig å utfordre seg selv på hva man kan lære og mestre, sier hun.
Sunniva er fascinert av folk som kan mye.
– Jeg blir ikke skremt av at andre kan mer enn meg. Jeg elsker å lære og elsker å være med folk som er helt ulike meg selv: de modige, de som tar utradisjonelle valg og ikke er opptatt av å følge strømmen.
Derfor var det kanskje ikke så merkelig at hun søkte seg ut av Norge, til en annen kultur og lærte seg et annet språk. Hun landet på Gran Canaria, hvor det var plenty med energi å hente i soldager og gym på stranda, i tillegg til perfekte læreforhold med kun én klasse per klassetrinn.
Etter to år i Syden bar det videre i ett år til Luxembourg, Paris og Versailles, før hun landet i Norge igjen og dro til Bergen for å studere.
Trigges i ukjente farvann
Den første masterutdanningen tok hun innen strategi og ledelse. Hun leverte oppgaven i desember 2008. Da var hun høygravid og fullførte sin første master kun én måned før eldstesønnen Peter ble født. Han blir 13 år i januar neste år.
– Jeg er god til å takle press og ønsker å være bevisst på at jeg påvirker hvordan de rundt meg takler situasjoner. Jeg tar gjerne på meg store utfordringer og trigges av å bevege meg i ukjent farvann, sier Sunniva.
Jobben bør være fremtidsrettet, ansvarsfull og faglig spennende.
Hun liker at det er pulserende og uforutsigbart, og mener selv at hun håndterer perioder med stort arbeidspress ganske greit. Men da må det være psykologisk trygghet i ledergruppen hun samhandler med.
– Jeg startet yrkeskarrieren i det offentlige, som sivilt ansatt i Politiet. Denne første arbeidserfaringen har nok formet meg på mange måter. Jeg er ikke lenger redd for å kaste meg ut i nye utfordringer.
Kravene Sunniva stiller til jobbinnholdet og arbeidets natur, er ganske tydelige:
– Jobben bør være fremtidsrettet, ansvarsfull og faglig spennende. For meg er det viktig å ha frihet til å bestemme hvordan jeg skal utføre ansvarsoppgavene mine, samtidig som det gjerne bør være arbeid hvor jeg hjelper andre, forklarer hun.
Noen ganger blir det for mye
Sunniva medgir at det noen ganger kan bli i overkant. Hun har kjørt dobbelt og trippelt løp både innen studier og yrkesliv, pluss at hun har mann og tre yngre barn.
– Jeg kjørte i flere år dobbelt løp der jeg parallellstuderte, så jeg har en bachelorgrad i kultur og samfunnsfag, mellomfag i pedagogikk, praktisk pedagogisk utdanning, en bachelorgrad fra NHH og to mastergrader fra samme studiested!
Det var da hun skulle ta fulltidsmaster i regnskap og revisjon i 2018–2019, i tillegg til jobb og familie, at det ble litt i overkant.
– Jeg endte med å si fra meg vervet som leder av Econa Vestfold. Jeg hadde da vært med i styret i Econa Vestfold i seks år, sittet i representantskapet og vært leder for lokalavdelingen i tre år. Det frivillige ledervervet i Econa var for meg den morsomste hobbyen jeg kunne ha. Samtidig var begeret på bristepunktet med hensyn til å kombinere jobb, studier og familieliv med mann og tre små barn, innrømmer hun.
En leder bør være lydhør, engasjert og opptatt av fellesskapet
Sunniva Thorsen er veldig klar på at hun nå har fått drømmejobben.
Beskjeden om stillingen som seksjonssjef i avdeling Innland fikk hun allerede før hun var ferdig med master nummer to. Nå leder hun tolv underdirektører og grupper lokalisert i Askim, Bergen, Bø, Gjøvik, Lillehammer, Moss og Skien, med over 200 ansatte.
Dette er en seksjon i den største divisjonen i Skatteetaten og en del av en ledergruppe på seks seksjonssjefer. Hennes seksjon har et landsdekkende fagansvar for merverdiavgiftsområdet og skal sikre stabil og sikker produksjon og risikobasert oppfølging av etterlevelsen for sin del av skattemanntallet.
– Som leder bør du være lydhør, engasjert og opptatt av å skape et fellesskap. Du må se dine ansatte og gi rom for den enkelte til å utvikle seg – det er en fin balansegang når det gjelder å gi trygghet og utfordre. Jeg er bevisst på at vi er et lag bestående av tolv ulike individer, og heier frem en kultur som er opptatt av kunnskapsdeling og å identifisere styrker og utviklingspotensial hos den enkelte.
Høy temperatur også blant ledere
Engasjement, forankring og inkludering blant ledere kan føre til heftige til diskusjoner. Sunniva understreker at det er viktig å diskutere, OG essensielt at man er lojal når beslutningene først er tatt.
– Jeg er opptatt av stor takhøyde i ledergruppen, vi skal være profesjonelle og evne å nullstille og gå inn i nye situasjoner med blanke ark. Vi må ha god kommunikasjon med tydelig forventningsavklaring, sier hun og innrømmer at det som gjør det litt vanskeligere i dag, er at verden endrer seg så fort.
Ansatte og ledere må både tilpasse seg og utvikle kompetansen raskere enn før. For henne er det viktig med spissede kurs som treffer den enkeltes arbeidshverdag, for at læringsutbyttet skal bli stort. Teori gir trygghet, mener hun.
– Jeg skal bygge opp ledergruppen slik at alle opplever mestring og utvikling, jeg skal forenkle, oversette og minimere forvirring. For min del er jeg bevisst på at min motivasjon for å stå i en krevende jobb ikke handler om at jeg skal prestere for å få anerkjennelse fra egen leder. Det er alltid hyggelig med positiv feedback fra leder, men jeg er bevisst på at det er ikke det som skal drive min motivasjon for å gjøre en best mulig jobb.
Det er superspennende å jobbe i det offentlige, det er pulserende med høyt tempo og enormt meningsfylt.
Derfor er regnskap og skatt ikke kjedelig
Sunniva sier hun har hatt en plan om å bevege seg over fra privat til offentlig sektor. Hun jobbet i et par år i privat sektor i konsulent- og revisjonsselskapet KPMG, hvor hun fikk verdifull ballast både gjennom jobbinnhold og ekstra kursing ved siden av vanlig jobb.
– Det er superspennende å jobbe i det offentlige, det er pulserende med høyt tempo og enormt meningsfylt. Ansatte i offentlig sektor er opptatt av forankring i alle ledd. Det mener jeg bidrar til motiverte ansatte som opplever å bli sett. Vi har også blitt flinke til å forsøke oss på piloter innenfor utviklingsoppgaver, sier hun – og knuser en myte når hun forteller at det å fordype seg i regnskap og skatt slett ikke er kjedelig.
Etter to år innen regnskap tok hun autorisasjonen fra Finanstilsynet og fikk så tilbud om å jobbe med en tidligere KPMG-kollega som faglig leder i et regnskap- og konsulentbyrå. Sammen dro de over hele Norge for å hjelpe virksomheter med overgangen til digitaliserte integrerte regnskapsløsninger.
– Regnskap og skatt kan virke ganske teoretisk og høres både kjedelig og regelstyrt ut. Det man må være klar over, er at dette er viktige områder for enhver bedrift. Dette gjør at en får jobbe tett på ledelsen og hjelpe dem med å løse viktige problemstillinger som ofte er sammensatte. Dermed kan du som regnskapsansvarlig bli en viktig støttespiller for mange innen firmaet ditt, mener hun.
Balansen mellom privatliv og jobb
Selv om Sunniva jobber mye, mener hun det er viktig å koble av etter veldig mye skjerm på dagtid, både på hjemmekontor og på jobb. Hun har begrenset bruken av sosiale medier og skrudd av varslinger på de sosiale plattformene.
Vær bevisst på at du har flere arenaer enn jobb som definerer deg som menneske.
– Dette bidrar til å skape ro i fritiden. Vi har tre barn på åtte, ti og tolv år som er veldig aktive. Min prioritering i hverdagen er barn, mann og jobb. Når jeg har fri, elsker jeg å ikke legge for mange planer. En ferieuke i Sandefjord eller i hjembygda Søndre Land der vi ikke har spikret mange avtaler og kan ta dagene mer som de kommer, er for meg den perfekte ferie, sier hun. Hun har også gjort et annet bevisst grep som hjelper henne i hverdagen:
– Jeg har i jobben som seksjonssjef valgt å ikke ha e-post på mobilen og har gitt beskjed til ledergruppen om at de skal sende SMS eller ringe om noe haster. Jeg jobber ofte på kveld, men er da innlogget på PC. For min del har det vært viktig å ha et skille og ikke hele tiden sjekke e-post på ettermiddag og kveld, sier hun og mener hver enkelt av oss bør søke den rette balansegangen som passer vår hverdag.
– Vær bevisst på at du har flere arenaer som definerer deg som menneske. Min motivasjon for å klare en krevende jobb får også en boost om jeg har det godt privat. Jeg er bevisst på at jeg har flere roller å fylle: For å kunne stå i en krevende stilling over tid vil jeg måtte ta valg som gjør at energityver lukes vekk, sier hun og minner om at jobben ikke må overskygge alt annet:
– Det er ikke slik at alt står og faller med jobben for at man skal ha det godt med seg selv. Senk skuldrene, gjør ditt beste, nullstill og vær ydmyk der du opplever at du ikke strekker til. Det tror jeg er det beste rådet jeg kan gi.