Econa reddet mitt gode navn og rykte
Vinteren 2020 startet jobbmarerittet for Morgan Degerstrøm. På sommeren ble han sagt opp av sin arbeidsgiver. Det gikk så langt at han gikk til sak.
Econa reddet mitt navn og rykte. Uten rettshjelpen jeg fikk fra Econa, måtte jeg sannsynligvis ha flyttet fra Vadsø og etablert meg på en annen kant av landet. Jeg ville slitt med å få jobb. Navnet mitt hadde vært svertet for all fremtid, sier Morgan Degerstrøm, som i dag jobber som daglig leder i en fiskeriforedlingsbedrift.
Da vi prater med Morgan Degerstrøm, er han på vei til Tahko i Finland for å delta i sin første Ironman-konkurranse, en triatlon som omfatter 3,8 kilometer svømming, 42,2 kilometer løping og 180,2 kilometer sykling. Treningen til Ironman har vært viktig for å beholde både psyken og motet oppe.
Stålsatte seg med Ironman
– For å stå i det som jeg har gjort det siste halvannet året, måtte jeg trene og ha et mål. Jeg har alltid drømt om å greie en Ironman. Å komme hjem og sette seg på sykkelrullen og se på Star Wars på TV og rense hodet. Det har vært viktig for å komme gjennom prosessen rundt det å bli sagt opp og arbeidsrettssaken. Jeg har syklet løypen i Tahko mange ganger via Garmin.
Degerstrøm fullførte løpet og kom i mål på 14:30. Slik han også fullførte det han kaller den stressende prosessen for å få jobben tilbake etter at Innovasjon Norge sa ham opp i juli 2020.
– Uten treningen kunne jeg ha endt som uføretrygdet, mener Degerstrøm.
For å stå i det som jeg har gjort det siste halvannet året, måtte jeg trene og ha et mål.
Det hele startet vinteren 2020. Degerstrøm jobbet som finansrådgiver i Innovasjon Norge. En del av jobben var å undersøke om virksomhetene som søkte om finansiering, hadde økonomi til å drive frem de prosjektene de søkte om. Dette blant annet for å passe på at det ikke ble sløst med midlene fra det offentlige.
Kredittsjekk ga oppsigelse
I forbindelse med et av prosjektene foretok Degerstrøm kredittvurderinger han mente var i tråd med gjeldende saksbehandlingsrutiner. Dette var ikke arbeidsgiver enig med ham i, og etter mange interne møter endte det med at Degerstrøm ble sagt opp i juli 2020.
Degerstrøm mente at han ikke hadde gjort noe så galt at det ga grunnlag for oppsigelse, så han søkte råd og hjelp hos Econa. En av fordelene man har som Econa-medlem, er juridisk bistand.
Det endte med at Degerstrøm gikk til sak mot sin tidligere arbeidsgiver med Econa i ryggen. I slutten av mars 2021 møttes partene, Innovasjon Norge og Degerstrøm, i Øst-Finnmark tingrett. Det var satt av tre dager til rettssaken.
– Rettssaken viste at Innovasjon Norge ikke hadde oversikt over sine egne retningslinjer, og at de hadde store mangler i opplæringen, forteller Econa-advokat Fredrik Riise. Han er en av Econas åtte advokater og førte saken for Degerstrøm sammen med advokat Kathrine Lekven Christensen.
– Også det faktum at arbeidsgiver, som en konsekvens av saken og underveis mens den pågikk, gjorde store endringer i sine retningslinjer, rutiner og i sin opplæring av ansatte, underbygget dette. Innovasjon Norge mottok også en vesentlig bot fra Datatilsynet for forholdet, fortsetter advokatfullmektig Riise.
Under rettssaken kom det frem at Degerstrøm ikke har fått noen klager på måten han jobbet på i Innovasjon Norge. Tvert om; på et allmøte i desember 2019 ble Degerstrøm trukket frem som en flink og fremoverlent medarbeider som flere burde lære av.
– Jeg hadde stor frihet fordi jeg gjennom mange år hadde levert gode resultater. Jeg er en fagautist, forteller Degerstrøm
Trygge på seier
På slutten av første dag i tingretten oppfordret dommer Finn-Arild Schanche Selfors partene til å søke løsninger utenfor rettssalen. Forlik ble raskt oppnådd på et møte mellom partene i Vadsø samme kveld.
– Vi var trygge på at vi kom til å vinne denne saken. Det Degerstrøm hadde gjort, var på ingen måte alvorlig nok i forhold til Innovasjon Norges reaksjon. Degerstrøm hadde fulgt gjeldende praksis, og hadde gjort det i mange år. Vi mente det var klart feil å sparke en ansatt for brudd på retningslinjene når de var ikke-eksisterende, i beste fall svært mangelfulle. At arbeidsgiver videre forsøkte å overføre all skyld på Degerstrøm, mente vi var en grov feil, sier Riise.
Vi var trygge på at vi kom til å vinne denne saken. Det Degerstrøm hadde gjort, var på ingen måte alvorlig nok i forhold til Innovasjon Norges reaksjon, sier Kathrine Lekven Christensen og Fredrik Riise i Econa
Arbeidsgiver trakk oppsigelsen, og partene ble enige om at Degerstrøm selv sa opp sin stilling i selskapet.
– Gjennom rettssaken og forliket fikk jeg oppreisning og ble renvasket. Uten det hadde det vært vanskelig for meg å fortsette å leve på en liten plass som Vadsø, sier Degerstrøm.
– Hva har det betydd å ha Econa i ryggen?
– At man er organisert, er den viktigste forsikringen du har i ditt liv. Det har denne saken lært meg. Uten medlemskap i Econa hadde jeg ikke tatt risikoen ved å gå til sak. Det er jo en halv million kroner i potten. Da måtte jeg bare akseptert Innovasjon Norges forslag til forlik og ikke blitt renvasket. Jeg kommer til å være Econa-medlem resten av livet, svarer Degerstrøm.
– Den juridiske bistanden man har som medlem i Econa, kan være verdt flere hundre tusen kroner, om man skulle dekket det av egen lomme, sier Riise og fortsetter:
– Og om vi ser at det er en god sak, kan vi være villige til å ta saken til retten, slik vi gjorde for Morgan Degerstrøm. Med forberedelser, møter og rettslige prosesser blir det et betydelig antall timer. For en person som skal betale dette privat, kan det fort bli en halv million kroner i advokatsalær.