Magma Utgave 4 2022 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: Maria Lekve FOTO: Ronja Sagstuen Larsen

Slik holder du deg produktiv

En ny høst står for tur. I takt med at det blir mørkere ute, sliter flere gjerne med motivasjon og engasjement. Hvordan bevare gnisten gjennom mørketiden?

BOR I BÅT: Sissel Naustdal, er eier og daglig leder av MadeToGrow. Hun hadde aldri eid en båt, men hadde innmari lyst til å være på havet. Da klinte hun til med innkjøp av en 43 fot stor motorbåt.

Jeg forsøker å praktisere så mye som mulig av det jeg lærer bort til andre. Det handler om å bygge robusthet, gjøre det som er riktig og viktig for meg. Å våge å følge drømmer, selv om det er skummelt, sier Sissel Naustdal, som er gründer og leder av MadeToGrow. 

Hun deler kunnskap og verktøy for å vare på motivasjon, engasjement og overskudd i en hektisk jobbhverdag. 

Skjær i sjøen 

Hun bodde i en enebolig, men da forholdet tok slutt, ble drømmen om et liv på bølgen blå realisert. Hun hadde aldri eid en båt, men hadde innmari lyst til å være på havet. Hun klinte til med innkjøp av en 43 fot stor motorbåt, hvor hun bor store deler av tiden, i tillegg til leiligheten på Fornebu. 

Growth mindset (vekstmentalitet) handler om å ta kontroll og å skape bevissthet om hvordan våre tanker påvirker oss, og hva vi tenker om hva vi kan klare å få til. Når vi kjenner at det vi holder på med, er meningsfullt, så gir det en annen motivasjon. Om det er i jobben eller hverdagen, sier Naustdal. 

Nå bruker hun mye tid på det åpne havet. Selv har hun støtt på noen skjær i sjøen. 

– Det er viktig å kaste seg ut i utfordringer. Også når det oppleves vanskelig. Det gjelder å bevisst holde blikket festet litt lenger der fremme, gjerne knyttet til noe du ønsker å bidra med i verden. Motgang og utfordringer er en del av reisen. 

Kort fortalt handler vekstmentalitet om evnen til å snu tanker. Om å være bevisst på hvordan man snur situasjoner, samt å forholde seg til det som dukker opp. 

– Man må ha klart for seg: Hvem er jeg, hva vil jeg? Hva er viktig for meg, både på og utenfor jobben. Det er krevende å balansere forventninger. Man må ha en bevissthet rundt hva som er viktig på ulike områder i livet, for å kunne fungere i et høyt tempo. 

PERSONLIG ANSVAR – Mange føler at de har en meningsløs jobb, og tenker at leder er ansvarlig. Men det er jeg som er ansvarlig for å utvikle meg og ta valg som er riktige for meg. Jeg skal ha en langsiktig relasjon til meg selv, sier Sissel Naustdal.

Den mentale helsen 

Mange har kanskje opplevd å komme tilbake fra ferie frisk og rask, for så å oppleve at motivasjon og energi daler i takt med at temperaturen synker. 

– Alle økonomer skjønner at det er viktig å ha penger på konto. På samme måte er det viktig å leve sunt for at kroppen skal fungere. Om man i tillegg tar vare på den mentale helsen, vil energi og gode prestasjoner komme av seg selv, sier Naustdal. 

Hun påpeker at mange gjerne venter til de har et stort problem, før de tar tak. Men da er det gjerne for sent: 

– Når man får kreft, ja, da finner man ut at kanskje man skal leve sunnere. Når parforholdet ryker, så finner man ut at kanskje man må jobbe med seg selv. Med mindre man tenker at alt er eksen sin feil: Det er jo veldig behagelig. 

Manglende jobbengasjement 

Naustdal sier de hjelper folk med å utvikle vekstmentalitet og finne en bedre balanse. Dette reduserer sykefravær og øker produktiviteten til medarbeidere og virksomheter: 

– Man må tørre å tenke: Hva er det jeg trenger for at jeg skal være på mitt beste? Hva er noe jeg kan gjøre i dag: Er det å gå meg en tur, unne meg en skikkelig sunn og god middag eller legge meg tidlig? Det starter i det små. 

Det handler om å skape gode hverdagsvaner: Om det er å tenne et stearinlys, lese en god bok eller ta en skikkelig pause. Om man tar en pause før man lager en presentasjon, kommer gjerne ideene raskere. 

Hun viser til en rapport som viser at 17 prosent er engasjert i jobben, mens mange er likegyldige og noen er proaktivt uengasjert. 20 prosent lider av alvorlig søvnmangel. 

– Det er ingen som yter 100 prosent om man ikke er engasjert. Sykefravær, turnover og manglende engasjement koster en bedrift. Det er også et usynlig produktivitetstap når folk er uengasjert, slitne og ikke vil være på jobb. 

Hun påpeker at folk som over tid sover for lite, bekymrer seg og jobber for mye, blir syke. Det koster penger. 

Skifte jobb? 

Skal man bli værende på en jobb der man har mistet gnisten, eller bør man se seg om etter noe annet? 

– Det blir veldig fort til at man har lyst til å rømme fra det som er negativt. Istedenfor å skynde seg for å finne noe annet, så vil jeg anbefale at man bruker tid på å utforske: Hva er det som gjør at dette ikke føles greit? Hvorfor er dette krevende? 

FULL TANK – Alle økonomer skjønner at det er viktig å ha penger på konto. På samme måte er det viktig å leve sunt for at kroppen skal fungere. Om man i tillegg tar vare på den mentale helsen, vil energi og gode prestasjoner komme av seg selv.

Hun vil anbefale at man gjør det på egen hånd, eller at man får hjelp fra noen som kan sortere tanker. Man må analysere hva situasjonen gjør med en, og hva som er viktig for en. 

– Mange rømmer fra det, istedenfor å undersøke hva som er problemet. Da risikerer man at man drar med seg problemer videre, sier Naustdal. 

Hun anbefaler å stoppe opp og analysere hvor man er, og hvor man vil. Man må finne ut hvilken type leder man må ha for å fungere best mulig, og i hvilken grad firmaet man arbeider for, har et mål som oppleves meningsfullt. 

– Det handler om bevissthet. I dag er mange så stresset og overbelastet av alt man skal rekke av jobb og privatliv. Det er viktig å ta seg tid til å bli kjent med seg selv. Det er mange som ikke klarer eller orker det. Da tar man problemer med seg videre i neste rolle, sier Naustdal. 

Det er ikke alltid at løsningen er å bytte arbeidsgiver. Noen ganger kan man undersøke om det fins muligheter internt. Naustdal har også lang erfaring fra HR, der hun har hjulpet folk med å finne andre muligheter internt eller eksternt. 

– I dag ønsker mange gjerne en quick fix kontra å investere tid i egenutvikling. Det er viktig med kompetansepåfyll, ikke bare når det gjelder fag, men også selvutvikling. 

Personlig ansvar 

Hun påpeker at alle har et personlig ansvar for å utvikle seg selv. 

– Mange føler at de har en meningsløs jobb, og tenker at leder er ansvarlig. Men det er jeg som er ansvarlig for å utvikle meg og ta valg som er riktige for meg. Jeg skal ha en langsiktig relasjon til meg selv. 

Mange har travle liv. Selvutvikling er vel og bra, men hvordan skal man få tid til det i en hektisk hverdag? Er det ikke lett for at det også blir enda en ting man «bør gjøre»? 

– Alt er en prioritering. Jeg har tre barn selv og har drevet egne selskap. Det handler om å bli bevisst på hvordan man styrer hverdagen. Hvor mange timer bruker jeg på sosiale medier eller «meningsløs» TV-titting? Mange blir overrasket over hvor mye tid man bruker der. 

Sunne rutiner 

Selv har hun morgenrutiner der hun mediterer og trener, og på kvelden skriver hun i dagboken for å reflektere over dagen og planlegge dagen etter. Dette gjør henne mer bevisst på hvordan hun bruker tid og energi, og det har blant annet ført til at hun ser mindre på fjernsyn og forsøker å komme seg i seng innen rimelig tid. 

– Det handler om å komme på forskudd kontra på etterskudd. Da kommer man mindre i situasjoner som er tidsmessig og emosjonelt krevende. Tiden er også en valuta. Hvis man starter dagen med å være kjempetrøtt og krangle med barna og mannen, så er det lett at man drar det med seg på jobben. 

Hun råder til å sette av minst en halvtime hver dag som er dedikert til noe som er viktig og sunt: Det kan være en fast sesjon med coaching eller rådgivning, trening eller meditasjon. 

– Det er vanskelig for folk flest å endre vaner. Man trenger gjerne noen som dytter. En coach kan være et sted å gå for hjelp. Hjernen jobber gjerne imot en og ønsker at man holder seg til vaner og det som er kjent. Man må skru fokus fra kortsiktig til langsiktig. Det kan også være lurt å alliere seg med en annen person. 

Naustdal jobber med individer, virksomheter og familier. 

– Mange tenker at man skal være ferdig utviklet på en uke. Men det er små steg som skaper stor suksess over tid. Man kan begynne med å sitte i tjue minutter hver kveld og tenke gjennom hvordan dagen har vært, og hvem man vil være i morgen. 

Hun arbeider mye med bevissthet rundt hvordan vi forholder oss til det som skjer. Selv opplevde hun at eldstedatteren fikk spiseforstyrrelser og depresjon i tiden etter skilsmisse, samtidig som hun var midt i oppstarten av selskapet. 

– Når sånt skjer, så er det lett å tenke: Skal jeg gå gjennom dette også? Da handler det om å skifte perspektiv. Kanskje er det en gave fra universet som om vi håndterer det riktig, kan gi verdifull læring og gjøre familien sterkere? 

Behov for tilhørighet 

Uansett hva man jobber med, har mennesker noe fundamentalt til felles. 

–I bunn og grunn så trenger vi tilhørighet og lurer på om vi er verdifulle og gode nok. Mange sliter med følelsen: Er jeg flink nok på jobben? Blir jeg verdsatt? 

Hun viser til at relasjoner er den viktigste faktoren for et langt liv med god helse. Relasjoner bidrar til at vi blir mer robuste til å mestre hverdagen og takle motgang. 

– Om du er siviløkonom og ikke er interessert i psykologi: Alle har en mental helse! Om den er god eller dårlig, er viktig. Alle kan kjenne etter. På hvilke måter har jeg det bra? Hva skal til for at jeg kan få det bedre? Nøkkelen sitter mellom ørene. Hvordan man tenker, påvirker hvordan man føler og reagerer. 

– Om jeg gikk rundt med tanker som Er jeg smart nok? Liker folk meg? Tør jeg gjøre dette?, så hadde jeg aldri endt opp med å starte MadeToGrow eller tørre å kjøpe båt. Jeg hadde heller ikke klart å stå oppreist da min eldste datter ble alvorlig syk. 

Hun viser til boken The Top Five Regrets of the Dying av Bronnie Ware, som handler om hva mennesker ofte angrer på mot slutten av livet: at vi ikke har turt å leve et liv i pakt med oss selv, ikke har turt å realisere drømmer, har levd på andres premisser eller tatt for lite vare på relasjoner. 

– Man kan velge å resignere, å kjenne på et savn om at noe kunne vært annerledes. Men om man har lyst til at livet skal telle, og få til noe som er viktig, er det viktig å ta dette på alvor, avslutter hun. 

Tre tips for bedre produktivitet

Start dagen med å reflektere (gjerne med lukkede øyne) over følgende spørsmål: 

  • Hvordan kan jeg skape meg en bra dag i dag?
  • Hva er det viktigste jeg ønsker å gjøre eller bidra med på jobben eller for andre mennesker i dag?
  • Hva er det viktigste jeg ønsker å gjøre for å ta vare på meg selv og det jeg trenger for å være på mitt beste i dag?

Ta deg korte overgangspauser gjennom dagen, for eksempel: 

  • To minutter for deg selv (på do?) mellom møter der du puster litt og tenker: «Hva trenger jeg for å være klar til neste møte?»
  • 5–20 minutter i overgangen hjem–jobb og/eller jobb–hjem, for eksempel:
  • i. Bare sitt rolig med lukkede øyne og pust, eller mediterer noen minutter. Legg bort skjerm, og bare kjenn hvordan du har det i hodet og kroppen.
  • Sitt rolig med lukkede øyne, pust og reflekter over: «Hvordan kan jeg skifte fokus og energi fra arenaen jeg har vært i, til den andre? Hvordan vil jeg være en god versjon av meg selv?»

Avslutt dagen med å reflektere og gjerne notere litt rundt følgende i en notatbok: 

  • Hva har jeg fått gjort i dag? (lite og stort, alt fra at du har stått opp og redd sengen, til større oppgaver hjemme eller på jobb)
  • Hva er jeg mest fornøyd med i dag? (lite eller stort; en god samtale, en pause på en benk i solen, en presentasjon, etc.)
  • Tre ting jeg er takknemlig for i livet mitt (lite eller stort).
  • Hvordan ønsker jeg at dagen min i morgen skal bli? (fra praktiske ting som når du vil stå opp, oppgaver som skal gjøres, hvordan du ønsker at et møte skal bli, hvordan du vil ha det med partner/venn/barn/kollegaer).

Oppdag mer spennende lesestoff fra Magma 4 2022 her

)