Bør du ta opp lønn i jobbintervjuet?
Econas eksperter svarer.
Når i en ansettelsesprosess passer det å ta opp lønn for arbeidsgiver?
Det lønner seg å ha en tanke om lønn før du søker kandidater. Vær gjerne tidlig tydelig på arbeidsgivers lønnspolitikk. Har dere ikke et mål om å være lønnsledende, men har gode betingelser, skal du si det.
Konkrete tall kan med fordel unngås. Det gir mindre fleksibilitet, og du kan miste svært gode kandidater. Målet er at når du har funnet riktig kandidat, skal vedkommende ikke si nei på grunn av lønn.
I utlysningstekst eller hvis hodejegeren trenger noe på veien, er runde formuleringer som konkurransedyktig lønn stort sett mer enn godt nok. Men da må man kjenne markedet. Markedsverdier for stillinger og ulike profiler finner du i Econas lønnskalkulator eller ved å kontakte oss.
Vi anbefaler alle arbeidstakere å forhandle lønn. Som arbeidsgivers representant bør du ha fullmakt til å forhandle innenfor rimelighetens grenser. Ekstrarunder hos HR tjener ingen av partene på. Det er ikke noe i veien for at arbeidsgiver kun gir et tilbud, såfremt du begrunner det. Econa anbefaler alltid at du begrunner lønn for den enkelte ansatte, enten det er en nyansatt eller lønnsjusteringer for dem som allerede er ansatt.
Hilsen Atle
Les mer om Econas tips til lønnssamtalen
Bør jeg som arbeidstaker ta opp lønn i jobbintervjuet?
Ofte kommer spørsmålet om lønnsforventninger opp i samtale med hodejeger eller rekrutteringsbyrå. Min anbefaling er å vente lengst mulig med å snakke om lønn. Jo lenger ut i prosessen du er kommet, jo bedre forhandlingsposisjon har du (innenfor rimelighetens grenser).
Hva svarer du når lønnstilbudet er betydelig unna det du mener er akseptabelt?
Det er viktig at du har tenkt igjennom hvor viktig denne jobben er for deg, og om du er villig til å gå ned i lønn (dersom du sitter i en stilling). Videre bør du vurdere hele lønnspekteret, blant annet mulighet for fleksibilitet, pensjonspakker, etter- og videreutdanning, personlig vekst og utvikling og ikke minst om denne stillingen kan åpne for nye muligheter. Dette må du se opp mot din livssituasjon, som kan endre seg. Du vil opparbeide deg et nytt nettverk og få innsikt i en ny bransje/organisasjon som du kan dra nytte av senere. Husk at det du gjør i dag og i morgen, gjør at du lykkes i overmorgen.
Er verken stillingen eller lønningen riktig for deg, er det helt innafor å takke nei. Men gi en ærlig og oppriktig tilbakemelding på hvorfor du takker nei.
Hilsen Kristin
Spørsmål og svar til Econas eksperter
Atle Kolbeinstveit
Statsviter og samfunnsøkonom, analytiker
Lønn, lønnssamtale
Kristin Ølberg
Master of Management, fagansvarlig karriere.
Karriere, jobbskifte, motivasjon, ny i arbeidslivet
Per Christian Rogdar
Advokat, leder for Econa Arbeidsliv
Arbeidsliv, juss
Nina Riibe
Siviløkonom, administrerende direktør
Ledelse
Har du spørsmål til ekspertene i Econa?
Send inn til magma@econa.no