Stor seier for sirkulærøkonomien: Nå endres brukthandelloven

Dagens kronglete regelverk for brukthandel stiller en rekke krav til butikker som selger brukt. Nå foreslår regjeringen å skrote loven.

Mann og kvinne som står sammen og smiler til kamera i en klesbutikk.

Nina Riibe sammen med Næringsminister Jan Christian Vestre. 

Foto: Anniken Aarrestad
Tekst: Anniken Aarrestad

I dag blir butikker som selger brukte varer ilagt en rekke krav som gjør arbeidet tungvint, og som har ført til at mange har kviet seg for å drive med brukthandel. Nå foreslår endelig regjeringen å skrote loven for de fleste brukte produkter fra 1. juli.  
  
- Det betyr at det blir mye enklere å omsette brukte klær, brukte møbler, brukt forbrukerelektronikk og også brukte sportsartikler, sier næringsminister Jan Christian Vestre til NRK.   
 
I den eksisterende loven har de som selger brukt måttet få løyve fra politiet, protokollført hver enkelt vare og latt varene stå på et lager i 14 dager før de har fått lov å selge dem. 1. juli vil disse reglene falle bort for de aller fleste varer, med unntak av varer av edelt metall, edelstener, kunstverk, samleobjekter, antikviteter og motorvogner. Endringene i loven vil bidra til at det faktisk blir enklere å ta mer miljøvennlig valg og skape sirkulære forretningsmodeller. 
  
Econa har jobbet aktivt og lenge for å fjerne loven som leder av Sirkulærskiftet i Skift - Næringslivets klimaledere, og er nevnt flere ganger i det nye lovforslaget.  
 
Econa har også foreslått en rekke tiltak vi håper snart havner på regjeringens bord. Fjerning av skatt og avgift som fremmer destruksjon av ukurante varer, redusert moms for bruktsalg, gjenbruk og reparasjon og endring i avfallsforskriften er konkrete tiltak vi håper også snart blir en realitet. 

Det er tid for at økonomene tar på seg ledertrøya i den grønne omstillingen. Sammen med Deloitte og Skift har vi utviklet 10 prinsippene for bærekraft i økonomifunksjonen.