I verdenstoppen på studentengasjement?
NHH-symposiet har i fire tiår samlet profiler fra næringsliv og politikk. Annethvert år er det et høydepunkt for toppene i norsk samfunnsliv og tidligere NHH-studenter. Det kuleste er likevel at det helt siden starten har vært drevet og gjennomført av frivillige studenter.
Mer enn 400 studenter er i sving når Nord-Europas største studentdrevne næringslivskonferanse skal gå av stabelen. I år feirer de 40 år som en viktig arena for norsk næringsliv, men også en av de beste læringsarenaene man kan få som student.
Årets tittel, «Fra norgesmestre til verdensmestre», vitner om høye ambisjoner, også for årets konferanse. Årets symposiesjef, Aleksander Stabell Eriksen, kan fortelle at årets tittel grunner i at de ønsker å samle de regjerende norgesmesterne innenfor avgjørende felt som innovasjon, omstilling, talentutvikling og personlig utvikling.
– Slik kan vi lære av hverandre - for å bli verdensmestere. For å konkretisere det brede temaet satt vi en tidshorisont på syv år. Et år med store målsetninger for NHO, Norge og EU. Hva er det de regjerende norgesmesterne mener vi må gjøre de neste syv årene innenfor sine respektive felt, spør Stabell Eriksen filosofisk.
Kommunikasjonsansvarlig Ludvig Lynum forteller at årets konferanse har fått et sportslig preg ved å spille på idretten, noe som reflekteres i bolknavn som «Skibytte – fra klassisk til skøyting» og «Hvordan takle stein i sporet?». – Norge er et lite land og en idrettsnasjon som hevder seg i toppen av internasjonale idretter. Dette mener vi er overførbart til næringslivet også, sier han.
Norge er et lite land som hevder seg i toppen av internasjonal idrett. Dette mener vi er overførbart til næringslivet også. - Ludvig Lynum, NHH-Symposiet
Blant årets profiler finner vi Nikolai Tangen, polfarer Hedvig Hjertaker, og Alex Edmans, professor i finans ved London Business School. De føyer seg inn i en stolt rekke profiler som har gjestet konferansen, som Gro Harlem Brundtland, Kong Harald og tidligere utenriksminister i USA og nobelprisvinner, Henry Kissinger.
– Jeg føler at jeg gjør en forskjell for studentene, noe som har vært særlig viktig for meg. Dette gjennom både sosiale arrangementer som ansettelsesfester, og foredrag med faglig påfyll, sier Lynum. Han peker på at det mest givende har vært å skape programmet fra bunnen av, et arbeid som ble startet for to år siden.
Han får støtte fra sin leder, som bekrefter at veien frem mot selve konferansen har vært det viktigste. Særlig siden den foregående konferansen ble rammet av pandemien. – Det å få studentengasjementet like sterkt, om ikke sterkere enn hva det var før pandemien, har vært vår viktigste oppgave under dette Symposiet, sier Stabell Eriksen.
Nå gjenstår bare gjennomføringen, og de er samstemte om at erfaringen fra prosjektet er en sentral del av studietiden og utdanningen. – Det er vi som er symposiet, sier de med glimt i øyet.